schetyna2.png

Grzegorz Schetyna mówił w "Salonie politycznym Trójki", że eurodeputowani Platformy Obywatelskiej nie powinni aktywnie uczestniczyć w debacie Parlamentu Europejskiego o Polsce.

PE ma debatować o sytuacji w Polsce w przyszły wtorek - 19 stycznia. O włączeniu tego tematu do porządku obrad PE na styczeń zdecydowała w grudniu Konferencja Przewodniczących europarlamentu. Przewodniczący sejmowej Komisji Spraw Zagranicznych Grzegorz Schetyna powiedział w radiowej Trójce, że jest jeszcze przed rozmową z przedstawicielami PO w Parlamencie Europejskim o tym, jak debata ma wyglądać.

- Uważam, że ta sprawa musi być poza polskimi eurodeputowanymi. Niech pytają ci, którzy mają wątpliwości, co do rzeczy, które się w Polsce dzieją. Natomiast polscy europosłowie powinni być świadkami tej rozmowy, ale nie powinni brać w niej aktywnego udziału - ocenił.

Grzegorz Schetyna zapewnił, że eurodeputowani PO nie będą stroną atakującą w trakcie dyskusji, ale też nie będą wspierać stanowiska rządu w Warszawie. - Trudno sobie wyobrazić, żeby europosłowie Platformy bronili decyzji rządu odnośnie Trybunału Konstytucyjnego, mediów publicznych itd. Ale uważam, że nie powinni brać aktywnego udziału w tej dyskusji - podkreślił.

Cała rozmowa: polskieradio.pl