14022019_BBorusewicz_PZientarski_big.png

Senatorowie Platformy Obywatelskiej złożyli u marszałka Senatu projekt ustawy, który zakłada objęcie obowiązkiem lustracji stanowisko szefa Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej - poinformował w czwartek wicemarszałek Senatu Bogdan Borusewicz.

Senator Borusewicz powiedział na spotkaniu z dziennikarzami w Senacie, że obecnie "jest zamieszanie z byłym szefem NFOŚiGW, panem Kujdą, który się nie znalazł w zasobie osób lustrowanych, a także okazało się, że znalazł się zbiorze zastrzeżonym, by potem z tego zbioru zastrzeżonego wyjść".

"Aby sprawę przeciąć złożyliśmy projekt ustawy dotyczący objęcia zasobem lustracji także stanowisko prezesa NFOŚiGW" - powiedział wicemarszałek Senatu. Dodał, że ma nadzieję, że projekt senatorów Platformy Obywatelskiej zostanie poparty także przez PiS. Zaznaczył jednocześnie, że gdy rozmawiał z senatorami tej partii to okazało się, że "ich stosunek do sprawy nie był jednoznaczny".

Senator Piotr Zientarski poinformował, że projekt został już złożony u marszałka Senatu Stanisława Karczewskiego.